IDŐSOTTHONOK A JELENKOR SZÁLLODÁIBÓL?

2024.06.25

Nemrégiben hallgattam egy podcast-et, amiben egy új piaci rést próbáltak becélozni a befektetők: luxus minőségű idősek otthonát építenek és ilyen jellegű házak kialakításába fektetik pénzüket. A hotelszakma számára is érdekes lehet a következő cikkem, amiben összefoglalom ezeknek az otthonoknak a kialakításakor figyelembe vehető tervezési szempontokat, valamint a tervezőknek is egy jó támpont lehet, amikor ilyen jellegű megbízást kapnak. Sok szálloda vendégköre idős emberekből áll, például termálfürdőknél, ahol fontos lehet ez a tervezési szemléletmód. Illetve nem egy futurisztikus előrevetítés, amikor majd a hotelek egy része idősotthonokká avanzsál kisebb átalakításokkal. Íme néhány fontosabb pont, amit tervezéskor figyelembe kell, érdemes venni.


Nagy figyelmet szentelve a részleteknek, valamint különös figyelmet fordítva a dizájnra és a funkcióra, összeállítottuk egy új kollekciót. A Healing Architecture ötlete alapján és a Biophilic Design ötletéből inspirálva létrehoztunk egy olyan kollekciót, amely tartalmasan lefedi az idősgondozási szektor textilezésének teljes skáláját. Mivel a termékek egymással kombinálhatók, ezért a CARE kollekció számtalan színvariációt és mintát kínál, amelyekből a megfelelő otthonos környezetet alakíthatja ki az idősotthonok lakói számára.

Miért nem lehet úgy élni időskorban, mint régen? Mik a speciális követelmények? Mire kell különösen odafigyelni? Évek óta foglalkozunk újra és újra az időskor témájával. Milyen szövetekre van szükség, melyek a megfelelő dizájnok és funkciók, és mire kell figyelni a motívumok és színek kiválasztásakor? Mindig vannak új meglátások és követelmények, amelyeket beépítünk kollekcióink tervezésébe.


De a legfontosabb: az olyan textíliák, mint a kárpitok, függönyök és drapériák színekkel öltöztetik fel a lakótereket, ezáltal jelentősen formálják a helyiséget és hozzájárulnak a kellemes szoba légkör kialakításához, így pozitív hatással vannak életünkre.


Delius CARE – ezt a kollekciót az ágazat szakértőivel együttműködve fejlesztették ki, és kifejezetten az idős kor követelményeinek megfelelően készült. Funkcionális, égésgátló textilekből és falburkolatokból áll. A színvilágban, valamint a felületek és motívumok kialakításánál az idősek otthonában élők igényeire helyezték a hangsúlyt, és minden anyagot megfelelő funkcionalitással láttak el.


Jelentősen nő az idősek száma a lakosságban. Míg 2018-ban minden ötödik német állampolgár 65 évnél idősebb volt, addig 2060-ban ez várhatóan minden harmadik lesz. Mi, emberek öregszünk, és a szülések száma csökken a nyugati világban. 2019-ben Németországban körülbelül 818 000 embert ápoltak 15 400 idősotthonban, és ez a tendencia emelkedőben van. A időskori lakosság mintegy 70%-a demenciában szenved.


Ennek a demográfiai változásnak nagy társadalmi jelentősége van. Egyre jobban megváltoztatja az együttélésünket. Az állami finanszírozási programok az időskor- és gondozáspolitika területén támogatják az e tekintetben jobb struktúrák létrehozását, elősegítését célzó projekteket.


Ezek a számok azt mutatják, hogy a gondozási intézmények iránti igény a jövőben is növekedni fog. Olyan helyekre van szükségünk, ahol a gondozásra szoruló idősek igényeit kielégítik életminőségük javítása érdekében. Olyan helyekre, ahol jól érzik magukat, és részesei maradnak a társadalomnak. Olyan helyekre, ahol jó kezekben vannak, és nyugodtan tölthetik alkonyati éveiket.